Welkom bij Christengemeente Zuidhorn

Wakker worden . . .

“Ik bezin U in de nacht” (Ps. 4:5b) NBV

We liggen allemaal wel eens wakker in bed. Na een drukke vergadering, als je zorgen hebt, als je dan gelukkig toch een beetje geslapen hebt, ziet het er de volgende dag allemaal anders uit. Maar niet altijd.  Bijvoorbeeld als je onrecht is aangedaan. Als je ontslagen bent en je straks je huis moeten verkopen. In zulke situaties kun je nachten wakker liggen en de volgende dag is de situatie niet veranderd. Psalm 4 gaat over iemand die wakker ligt. De mensen hebben hem verschrikkelijk behandeld. Ze hebben leugens over hem verspreid. In de ogen van anderen is hij een nul. Een man van niks. Daarom is hij boos, verschrikkelijk boos.

Lang wakker liggen is vervelend. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Je denkt soms de gekste dingen. Boos zijn is niet per se verkeerd. Maar het blijft wel de kunst om je niet te laten gaan. In een andere psalm staat dat de goddelozen op hun bed verderfelijke plannen bedenken. Dat doet deze man niet. We krijgen wel eens advies om eerst maar eens het puntje van onze tong af te bijten voordat we losbarsten of tot tien tellen. In de psalm wordt gezegd: “Ik bezin U in de nacht en zwijg”. Houd je zelf onder controle. Blijf je woede de baas. Anders maak je de ellende alleen nog maar groter.

Je kunt beter iets anders doen. De man van deze psalm probeerde in de nacht al die ellende die hem was aangedaan te vergeten. hij dacht aan God, wiens kind hij mocht zijn, aan fijne momenten die hij in zijn leven met God had beleefd. “In U vindt mijn hart meer vreugde dan zij in hun koren en wijn: Het hebben van koren en wijn was in die tijd wat wij in economische termen “hoogconjunctuur” noemen. “Wat hebben wij het goed” zeggen we dan. De man van deze psalm had die tijden ook gekend. Het was voorbij. Hij had zijn best gedaan, hij was oneerlijk behandeld. Toch bleef hij zijn boosheid de baas toen hij in zijn bed dacht aan God: “Meer vreugde gaf U mij God”, en die vreugde pakte niemand hem af.

Het is een oude psalm, maar mensen liggen nog altijd wakker. De vraag: Wat doe jij dan?…

H.T