Welkom bij Christengemeente Zuidhorn

De Spelregels . . .

“Een atleet wordt niet gelauwerd als hij zich niet aan de regels houdt.” (2 Tim. 2:5) NBV.

Een ding geldt voor elke sporter: je moet je aan de regels houden. Wie dat niet doet, wordt gediskwalifiseerd. Niet alleen het doel dat we voor ogen hebben is belangrijk, maar ook de manier waarop we dat doel bereiken.

Je kunt een verkeerd doel stellen. Het is nog erger als je dat verkeerde doel ook nog op een verkeerde manier wilt bereiken. Ook goede doelen kunnen op een verkeerde manier gerealiseerd worden.

De rijke jongeling is daar een voorbeeld van. Zijn doel was het behalen van de ‘hoofdprijs’, het eeuwige leven. Toch kreeg hij van Jezus ‘een gele kaart’.

Wanneer houd je je niet aan de regels? . . .

Een open deur is natuurlijk: als je je niet houdt aan de Tien Geboden. Maar mijn antwoord is: als je je niet houdt aan de Bergrede, dan wordt het moeilijker. De Bergrede van Jezus gaat dieper, laat de kern van Gods geboden zien. In de sport heb je duidelijke overtredingen, maar er zijn ook overtredingen die niet iedereen meteen ziet.

God ziet dat allemaal wel. God ziet niet alleen, hoe je iets doet, maar ook waarom je het doet. Laten we die rijke jongeling er maar weer bij nemen. Hij wilde het eeuwige leven beërven.Waarom wilde hij dat?… Waarom wil ik in de hemel komen?… Draait het in mijn leven om mijzelf, en niet om God?…

Het lijkt ook niet zo erg als je in je geloofsleven altijd kiest voor de gemakkelijkste weg. Als je in de sport alleen maar graag wedstrijden wilt spelen, maar je best niet doet op de training, dan kun je erop rekenen dat je niet wordt opgesteld. In het oude Griekeland moesten atleten een trainingsperiode van tien maanden doorlopen en met een eed zweren dat zij dit echt gedaan hadden.

Je uiterste best doen. Dat geldt ook in het Koninkrijk van God. Maakt dat het leven niet heel erg zwaar?… Altijd die druk dat je moet presteren?… Altijd leven voor een ander, voor God?… Maar, waarom zouden we bij het sporten wel voor de eerste plaats gaan en voor Gods koninkrijk niet?… Is het niet heel bijzonder bij God te mogen horen en te leven voor Hem?…

De vraag: Toch nog even terug komen op de spelregels. Probeer eens voor jezelf drie regels te noemen waaraan je je elke dag wilt houden, ook juist wanneer je met vakantie gaat!

Ik wens je een gezegende tijd.

H.T.